Current Size: 100%
Jakość wody I półrocze 2017r.
JAKOŚĆ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI DOSTARCZANEJ DO SIECI MIEJSKIEJ LEGNICY
WSKAŹNIKI FIZYKO-CHEMICZNE I ORGANOLEPTYCZNE
Lp. | Badany parametr | Jednostka | Zawartość LPWiK S.A.* |
|
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Barwa | mg / l Pt | <51) |
akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
||||
2 | Mętność | NTU | <0,11) | 1 |
akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
||||
3 | Stężenie jonów wodoru (pH) | 7,5±0,02/20,10C | 6,5 - 9,5 | 6,5 - 9,5 | |||||
4 | Przewodność elektryczna właściwa w 25oC | µS / cm | 493 ± 15/25,00C | 2500 | 2500 | ||||
5 | Zapach | Z1S (chlor) |
akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
|||||
6 | Amonowy jon | mg / l | 0,15 ± 0,04 | 0,50 | 0,50 | ||||
7 | Azotany | mg / l | 2,6 ± 0,7 | 50 | 50 | ||||
8 | Azotyny | mg / l | <0,011) | 0,5 | 0,5 | ||||
9 | Chlor wolny | mg / l | 0,07 ± 0,023) | 0,3 | - | ||||
10 | Mangan | µg / l | <301) | 50 | 50 | ||||
11 | Żelazo | µg / l | <201) | 200 | 200 | ||||
12 | Twardość ogólna CaCO3 | mg / l | 205 ± 2 | 60 - 500 | - | ||||
13 | Magnez | mg / l | 15 | 30 -125 | - | ||||
14 | Siarczany | mg / l | 60 | 250 | 250 | ||||
15 | Utlenialność z KMnO4 | mg / l | 0,76 ± 0,06 | 5,0 | 5 | ||||
16 | Chrom | µg / l | <4,04) | 50 | 50 | ||||
17 | Kadm | µg / l | <0,304) | 5 | 5,0 | ||||
18 | Miedź | mg / l | <0,00324) | 2,0 | 2,0 | ||||
19 | Nikiel | µg / l | <5,04) | 20 | 20 | ||||
20 | Ołów | µg / l | <1,04) | 10 | 10 | ||||
21 | Suma THM | µg / l | <164) | 100 | 100 | ||||
22 | Suma WWA | µg / l | <0,0244) | 0,10 | 0,10 | ||||
23 | Suma pestycydów | µg / l | <0,404) | 0,50 | 0,50 |
BAKTERIOLOGIA
24 | Escherichia coli | jtk / 100ml | 0 | 0 | 0 |
25 | Enterokoki kałowe | jtk / 100ml | 0 | 0 | 0 |
26 | Bakterie grupy coli | jtk / 100ml | 0 | 0 | 0 |
27 | Clostridium perfringens | jtk / 100ml | 0 | 0 | 0 |
28 |
Ogólna liczba bakterii w 22 ± 20C | jtk / 1ml | 0 | bez nieprawidłowych zmian | - |
TWARDOŚĆ WODY Z SIECI WODOCIĄGOWEJ MIASTA LEGNICY w I półroczu 2017
Rodzaj wody | mval / l | mmol / l | mgCaCO3 / l | Stopnie niemieckie | Stopnie francuskie |
---|---|---|---|---|---|
Średnio twarda | 4,2 | 2,10 | 210 | 11,76 | 21,0 |
SKALA OPISOWA TWARDOŚCI WODY
Rodzaj wody | mval / l | mmol / l | mgCaCO3 / l | Stopnie niemieckie | Stopnie francuskie |
---|---|---|---|---|---|
Bardzo miękka | 0 - 2 | 0 - 1,0 | 0 - 100 | 0 - 5,6 | 0 - 10 |
Miękka | 2 - 4 | 1,0 - 2,0 | 100 - 200 | 5,6 - 11,2 | 10 - 20 |
Średnio twarda | 4 - 6 | 2,0 - 3,0 | 200 - 300 | 11,2 - 16,8 | 20 - 30 |
O znacznej twardości | 6 - 8 | 3,0 - 4,0 | 300 - 400 | 16,8 - 22,4 | 30 - 40 |
Twarda | 8 - 10 | 4,0 - 5,0 | 400 - 500 | 22,4 - 28 | 40 - 50 |
Bardzo twarda | >10 | >5 | >500 | >28 | >50 |
* - Wartości średnie za I półrocze 2017r.
** - W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1 ) - Granica zakresu
2 ) - Granica oznaczania ilościowego
3 ) - Podana zawartość chloru, dotyczy wody w sieci wodociągowej
4 ) - Analiza zlecana - SGS Pszczyna
NDS - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie:
- wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015r., w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, ( Dz. U. z 2015r., poz. 1989 )
- wg Dyrektywy Unii Europejskiej Nr 98/83 EEC z dnia 3.XI.1998r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.